Kennel Eriksro på isen, foto: Anneli Rosenberg

Disse sidene er beregnet på deg som lundehundeier, og på veterinærer som ønsker å vite mer om lundehundens helse.

Lettstelt og robust
 • Rasen er meget lettstelt og robust
 • Hunden er utrettelig på tur og har ingen problem med å følge meget større hunder over lange distanser
 • Hunden har en pels som tåler kulde og regn bedre enn de fleste hunder, og særlig bedre enn mange andre hunder på samme størrelse
 • Lundehunden kan bli meget gammel. Mange blir over 12 år, og det er ikke uvanlig å høre om lundehunder som fortsatt er spreke når de har passert 14 år.
 • Hunden skal ha seks tær på alle fire ben, og kan bevege skulderledd og nakkeledd betydelig mer enn andre hunder.
 • Bittet er ofte ujevnt og det er ganske vanlig med underbitt, særlig omvendt saksebitt. Det er vanlig at de små premolarene mangler. Dette hemmer på ingen måte hunden og regnes ikke som feil på rasen. Perfekt saksebitt er sjeldent.

Under finner du fóringstips for hunden din og du kan sette deg inn i lundehundens helse og stell.

Generelle råd om fóring

Lundehunden skal ha et fettfattig kosthold, under 15 % fett anbefales. Gi hunden:

 • Fettfattig og lettfordøyelig kvalitets-tørrfor (vanlig tørrfor anbefales ikke)
 • Frossent, frysetørket eller hermetisert fullfór, alltid med lav fettprosent
 • Hjemmelaget mat av ris, potet, gulrot, hvit fisk, kylling, cottage cheese, hardkokt egg

For å få et godt immunforsvar må det være veltrent, men ikke understimulert eller overbelastet.

 • Ikke overbeskytt hunden. Gi litt variasjon i kosten helt fra den er valp, veksle mellom flere typer tørrfor, gi gjerne litt tilleggsfor og tyggebein. La hunden smake middagsrester, særlig kokt fisk.
 • Det samme gjelder smitte, ikke vær redd for å la hunden leve et normalt hundeliv der den får utforske verden på hunders vis og får hilse på andre hunder.

Skånekost – for hunder med magetrøbbel

Er hunden din dårlig i magen?

 • Pass på at hunden får i seg nok væske, prøv ev. kjøttbuljong (uten salt) eller små mengder syrnet melk hvis hunden ikke vil drikke.
 • Gi hunden mat den liker, og som er enkel å fordøye, med svært lite fett. Unngå tørrfór.
 • Gi små porsjoner (noen få skjeer av gangen) det kan gi god effekt ved oppkast/kvalme/diaré.
 • Ved magetrøbbel som ikke går over i løpet av kort tid, oppsøk veterinær.

Her er en basisoppskrift på skånekost som du kan prøve:

 • 1/3 godt kokt ris
 • 1/3 godt kokte poteter (eventuelt posepotetmos)
 • 1/3 kokt hvit fisk
 • litt kokt gresskar eller søtpotet

Maten moses til en grøt og gis hunden i små porsjoner.

Godt kokt, fettfri og usaltet kraft kokt på bein kan også tilsettes foret og inneholder både proteiner og mineraler.

Det viktigste med skånekosten er å gi en så lav fettprosent som overhodet mulig, og du kan variere oppskriften ut fra dette prinsippet. Når hunden blir bedre kan du gradvis legge til mer fett i kosten, så fremt det ikke er mistanke om IL.

Det finnes ferdig hundefor som er skånsomt mot magen, og det er flere som har god erfaring med Hills R/D våtfor på hermetikkboks. R/D har imidlertid 8 % fett og kan ikke brukes til hunder med konstatert IL.

Diettfóring – for hunder med konstatert IL

Dersom hunden får IL, vil det være nødvendig med fettfri diett (i tillegg til medisinering).

Dietten består vanligvis av skånekost som beskrevet over, men den må være helt fettfri. Pluss kosttilskudd ved lengre tids sykdom. Slikt kosttilskudd er f.eks. tilskudd av b-vitamin (folat).

NB! Diett er ikke tilstrekkelig for behandling av IL, medisinering er også tilrådet. For mer informasjon om behandling av IL ved diett og medisinering, les klubbens Gastroguide, eller skriv ut Gastroguiden og ta den med til veterinæren.

Stell av lundehund

Lundehunden er en lettstelt hund. Med følgende enkle huskeliste får du dekt det meste:

 • Hold klørne kortklipte
 • Stell hundens tenner med jevnlig tannpuss
 • Tørk tårer og hold pelsen tørr ved øynene for å unngå pelsmisfarging
 • Børst hunden jevnlig i perioder med røyting
 • Vaksinèr hunden jevnlig, rådfør deg med veterinær

Klær

Lundehunden har en god pels og er robust i vintervær, spesielt i forhold til andre små hunderaser. Den trenger strengt tatt ikke klær. Noen hundeeiere bruker regndekken ved sterkt regn, eller potesokker ved salt på vinterveier. Hvis hunden røyter mye eller er tynnpelset i kalde perioder kan et foret dekken også være behagelig på lengre turer. Det viktigste er å følge med på hunden din og gå inn hvis den viser tegn til å mistrives.

Pels

Lundehundens pels renser seg for det meste selv og den trenger i liten grad bading. Hvis den har rullet seg i noe du ikke liker kan du vaske den. I røyteperioder kan også et bad være nyttig, det får fart på prosessen. Skylling med rent vann er i de fleste tilfeller tilstrekkelig. Trengs det sjampo, husk å bruke en mild hundesjampo og ikke for ofte.

Hårløse flekker

Noen lundehunder får hårløse flekker i perioder. Ta turen til veterinæren for å sjekke om det kan være hårsekkmidd eller allergi, dette er de vanligste årsaker som veterinæren kan foreskrive behandling av.

I noen tilfeller kan hårløse flekker være tidlige tegn på Intestinal Lymfangiektasi eller Pseudopelade.

Sykdommer hos lundehunden

Norsk lundehund er en sunn og funksjonell hunderase med få arvelige lidelser. Det er ikke registrert hofteleddsdysplasi (HD) eller albueleddsdysplasi (AD) hos rasen, og øyesykdommer er heller ikke et problem hos rasen.

Selv om norsk lundehund er en sunn og funksjonell hund, forekommer det sykdom også hos denne rasen. De helseplagene som ses hos rasen kan delvis knyttes til at alle dagens hunder stammer fra noen få beslektede individ, altså det vi kaller innavlseffekter. Les mer om lundehundens historie her.

Mage/tarmproblemer inkludert Intestinal Lymfangiektasi (IL) antas å være et slikt tilfelle, noen former for hud- og pelsproblemer (pseudopelade) er et annet.

Alle hunder kan få diaré og oppkast i blant. For hunder med et velfungerende immunforsvar vil dette som oftest rette seg av seg selv i løpet av et par dager. Hos lundehund er vi imidlertid litt mer på vakt på grunn av sykdommer slik som IL. De bør ikke gå med løs avføring/diaré eller oppkast over tid.

Gastroguiden er en artikkelserie om mage-/tarmproblemer hos lundehund.

Gastroguiden

Hvis hunden har diare som kommer og går skal man være på vakt. Diare kan ha flere årsaker, hvorav parasitten Giardia er en av dem. Oppvekst av Giardia skjer ved at cellene deler seg, og blir tetthet for høy vil den angripe tarmens slimhinner.

De kliniske symptomene på IL og Giardia kan være ganske like, det ble derfor iverksatt en arbeidsgruppe hos NLK med fokus på Giardia hos lundehund i perioden 2014-2019. Gruppen bestod av Gerd Langenes (leder), Lille Wagtskjold og Rita H. Daverdin. Bakgrunnen til opprettelsen var at klubben mottok flere rapporter om Giardia-syke hunder, og en valp døde av infeksjonen i 2014.

Klubben ønsket at det ble undersøkt om det var en sammenheng mellom infeksjon med Giardia og IL. Gruppa innledet et samarbeid med Dr.vet Kristoffer Tysnes, Veterinærinstituttet.

Les om resultatet fra arbeidsgruppen i dokumentet under:

Giardia hos Norsk Lundehund

Hårløse flekker kan skyldes vanlig hårsekkmidd eller andre parasitter, allergi eller annet, og skal behandles i henhold til veterinærens anbefalinger, f.eks. med diett, spesialsjampo eller lignende. Hårløse flekker kan også forsvinne av seg selv over tid. Årsaken til hudproblemene er ikke alltid enkle å finne, men en veterinæren vil kunne bidra til å utelukke parasitter og hjelpe til å stillen riktig diagnose og dermed foreskrive behandling.

En hudsykdom som har vært påvist hos noen lundehunder er pseudopelade. Det er en immunologisk hudsykdom som rammer voksne hunder. Den skader hårsekkenes midtdel og gir hårløse flekker med tørr, flakete hud. Hunder med pseudopelade kan ha varierende grad av kløe. Hårløsheten kan spre seg. Pseudopelade påvises ved hudbiopsi (prøver av huden som tas under narkose.)

Dersom hunden har pseudopelade må det vurderes i hvilken grad hunden er plaget av det. Ved kløe kan f.eks. kløestillende hundesjampo være til god hjelp. Hvis hårtapet er stort, kan det hjelpe å ta på hundeklær i kaldt vær for å hjelpe hunden med å holde varmen. Det kan også gis kosttilskudd for å hjelpe hunden generelt med bedre pelskvalitet og mindre tørr hud.

Ved alvorlige problemer kan pseudopelade behandles med medisin (Atopica) som demper den immunologiske reaksjonen og stimulerer hårsekkene til å produsere hårstrå. Din veterinær kan hjelpe deg med å finne riktig behandling for din hund.

Ønsker du råd og veiledning for nettopp din hund og din situasjon utover den hjelpen du får fra din veterinær, kontakt Avl- og sunnhetsutvalget.

Her finner du en kort beskrivelse av sykdommen Intestinal Lymfangiektasi (IL) som enkelte lundehunder får i løpet av livet, inkludert symptomer, behandling og forebygging. For mer utdypende om IL kan du lese Hva er Intestinal Lymfangiektasi (IL)? av Øyvor Kolbjørnsen.

Kort om IL
 • IL er en mage-/tarm-sykdom som rammer anslagsvis 3 av 10 lundehunder
 • Årsaken til at noen hunder får IL er ukjent
 • Mange hunder med IL friskner til og kan være symptomfrie i mange år, men IL kan også være dødelig i alvorlige tilfeller
Kort om forebygging
 • Fór med lavt fettinnhold (15 % eller lavere) anbefales
 • Alle mageproblemer hos lundehund bør tas alvorlig og behandles fra dag 1
 • Forebygg stress og gi hunden en trygg oppvekst og et stabilt liv
 • Hold hunden i god fysisk form og fòr hunden etter alder og aktivitet
Kort om behandling
 • Oppsøk veterinær dersom hunden får mage-tarm-problemer eller andre IL-symptomer
 • Ved konstatert IL, sørg for riktig diett (fettfri) og medisinering

Vi gjør oppmerksom på at mage-tarm-problemer kan også skyldes helt andre ting enn IL, f.eks. forgiftning, magekreft, magesår, parasitten giardia, eller bare en normal og forbigående bakterieinfeksjon. Riktig diagnose fra veterinær er viktig for riktig og rask behandling.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Har du en lundehund med magetrøbbel og lurer på om den trenger behandling?

Kontakt veterinær hvis hunden har et av disse symptomene:

 • Diaré og/eller oppkast som ikke går over i løpet av kort tid
 • Nedsatt allmenntilstand, apati

Oppsøk veterinær hvis hunden har et av disse symptomene:

 • Bukhulen eller andre deler av kroppen er væskefylt eller virker “stinn” å ta på
 • Hunden blir akutt syk med gispende pust, bleke slimhinner og skjelvinger/ustø gange.

Skriv ut denne siden og ta med til veterinæren, det kan være nyttig dersom vedkommende ikke har kjennskap til mage-/tarmproblemer hos lundehund fra før.

 • Symptomene kan forveksles med forgiftning, så fortell veterinæren at hunden kan ha IL.
 • Minn også om at det kan selvsagt være helt “vanlige” andre sykdommer, f.eks. en giardiainfeksjon, magesår, forgiftning, hjertesvikt.
 • Forvent at veterinæren ønsker å ta blodprøve av hunden for å stille en sikker diagnose.
 • Si nei dersom veterinæren ønsker å ta tarmbiopsi av hunden, det er ikke nødvendig for å stille en diagnose. En tarmbiopsi vil uansett gi et usikkert svar i forhold til IL som skader tarmen flekkvis, men kan stresse hunden unødig og gjøre den sykere.
Hunden kan ha IL hvis helsetilstand tilsier det, og blodprøven viser følgende:
 • Lavt innhold av proteiner, både albumin og globulin
 • Ofte lavt kalsium og kolesterol i blodet
 • Ofte redusert mengde hvite blodlegemer

Les mer og skriv eventuelt ut artikkel om viktige blodverdier:

Viktige blodverdier ved mistanke om IL

Dersom hunden har IL

IL behandles gjennom fettfri diett og medisinering. Det kan variere veldig hvor lenge det er nødvendig med behandling. Det er imidlertid viktig å ikke avslutte behandlingen for tidlig eller brått. Vi anbefaler at du setter deg inn i Gastroguiden som klubben har laget. Skriv den gjerne ut og ta med til veterinæren. I Gastroguiden finner du til enhver tid klubbens mest oppdaterte anbefalinger for behandling av IL med detaljer om både diett og medisin.

Gastroguiden

I tillegg ta gjerne kontakt med Avl- og sunnhetsutvalget (ASU) for å få råd om behandling av hunden. Gjør i så fall dette i tillegg til veterinærbehandling, ikke i stedet for å kontakte eller oppsøke veterinær.

Hundeforsikring

Medlemmer i lundehundklubben har medlemsfordeler gjennom paraplyorganisasjonen Norsk Kennel Klub, herunder hundeforsikring som kan komme til god nytte.