Bør kryptorchide hunder kastreres før de eventuelt blir syke?
En hund skal normalt ha begge testiklene i pungen før den er 6 måneder gammel (1). Hvis ikke blir hunden betegnet som kryptorchid. Kryptorchisme kan angå én testikkel og være ensidig eller begge testiklene og være tosidig. En kryptorchid testikkel ligger enten i bukhulen, i lyskekanalen eller like foran pungen. I siste tilfelle kan den ofte kjennes som en avgrenset, noe forskyvelig kul.
Kryptorchisme er den vanligste misdannelsen i kjønnsorganene hos hannhund. I ulike undersøkelser er forekomsten av kryptorchide hannhunder funnet å variere fra 0,8 (2) til 9,8% (3). Små hunder og især rasene: chihuahua, dvergschnauzer, pomeranian, puddel, shetland sheepdog, siberian husky og yorkshire terrier, er overrepresenterte (4). Lidelsen regnes å ha en en arvelig disoposisjon og antas å ha en autosomal recessiv nedarving (5).
På grunn av temperaturforholdene vil kryptorchide testikler miste evnen til å produsere befruktningsdyktige sædceller. Slike testikler vil likevel opprettholde produksjonen av kjønnshormoner. Selv tosidig kryptorchide hunder vil derfor utvikle normale sekundære kjønnstrekk.
Kryptorchide testikler, og især de som ligger i bukhulen, er mer utsatt for dreininger og kreftsvulster enn hva testikler i pungen er. Dreining av en kryptorchid testikkel, plassert i bukhulen, er en kjent årsak til plutselige og intense buksmerter hos hund. Slike hunder må oftest opereres og den dreide testikkelen fjernes. Sammenliknet med normale hunder er det også funnet en 13,6 ganger større sannsynlighet for at kryptorchide hunder utvikler kreftsvulster i testiklene (6). Av disse grunner er det at enkelte veterinærer anbefaler at kryptorchide hunder kastreres i ung alder og før de eventuelt blir syke. Ved Norges veterinærhøgskole har en hittil ikke gått ut med en slik generell anbefaling.
Kryptorchide hunder bør ikke nyttes i avl. Hunder som er ensidig kryptorchide er nok mer utsatt for å utvikle svulster også i den normalt plasserte testikkelen (5). Det er således argumenter for å fjerne begge testiklene både ved ensidig og tosidig kryptorchisme hos hund.
Det må innskytes at det i Norge er et generelt forbud mot å kastrere hund. Ved sykdom hvor kastrasjon kan forsvares som del av behandlingen, kan veterinær likevel foreta inngrepet på medisinsk grunnlag. Det kan diskuteres om kryptorchisme hos en ellers frisk hund, er et slikt medisinsk grunnlag.
Ved Institutt for sports-og familiedyrmedisin, Norges veterinærhøgskole (NVH) ønsker vi nå å samle inn data for en fremtidsrettet undersøkelse vedrørende kryptorchisme hos hund og indikasjoner for kastrasjon. Målet for undersøkelsen er å finne ut hvor mange kryptorchide hunder vi har i Norge, hvor mange av disse som blir syke som følge av sin kryptorchisme, når de blir syke, hvilken type sykdom de utvikler og hva som blir utfallet av sykdommen. Svarene på disse spørsmålene vil være nyttige opplysninger når en senere skal gi råd om kastrasjon av unge kryptorchide hunder.
I første omgang ønsker vi å komme i kontakt med eiere av inntil tre år gamle kryptorchide hunder av alle raser, inkludert blandingsraser. Disse eierne vil bli tilskrevet og bedt om å fylle ut et spørreskjema. Innsamlingen av basisopplysninger vil pågå i 2004. Noen år senere vil eierne bli tilskrevet på ny og bedt om å fylle ut et nytt skjema. Det er således ikke snakk om noen innkalling til undersøkelse eller behandling ved NVH. Derimot er vi avhengige av å få registrert et større antall kryptorchide hunder, helst 2-300, og så senere få vite hva som skjedde med disse videre i livet. Opplysningene vil bli behandlet konfidensielt.
Er du eier av, kjenner du til, eller får du kjennskap til, unge (inntil tre år gamle) kryptorchide hunder er vi inntil utgangen av 2004 takknemlige for å få vite om dette. Du kan eventuelt be aktuelle eiere ta kontakt med oss direkte. For kontakt og eventuelle spørsmål kan undertegnede treffes på:
- Telefon: 47 08 57 50 (helst mellom 14.00 og 22.00)
- E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
- Postadresse:
Prosjekt: kryptorchisme; Institutt for sports- og familiedyrmedisin; Norges veterinærhøgskole; Postboks 8146 Dep. 0033 Oslo
Etterord
Informasjon om dette prosjektet er også gitt til veterinærer som praktiserer i Norge.
Referanser
- Dunn ML. Et al. Cryptorchidism in dogs: A clinical study. J Am Anim Hosp Assoc 1968; 4: 180.
- Priester WA, Glass AG, Waggoner NS. Am J Vet Res 1970; 31: 1871-9.
- Reif JS, Brodey RS. J Am Vet Med Assoc 1969; 155: 2005-10.
- Pendergrass TW, Hayes HM Jr. Cryptorchidism and related defects in dogs: Epidemiologic comparisons with man. Teratology 1975; 12: 51-6.
- Burke TJ, Reynolds HA. The testis. I: Bojab MJ. (ed) Disease mechanisms in small animal surgery, 2nd ed. Philadelphia: Lea & Febiger 1993, 545-51.
- Hayes HM, Pendergrass TW. Canine testicular tumors: Epidemiologic features of 410 dogs. Int J Cancer 1976; 18: 482-7.
Eirik Nilsen, Veterinærstudent, kull 99
Hans Petter Riise, Veterinærstudent, kull 99
Andreas Svendsen, Veterinærstudent, kull 99
Øyvind Stigen, Førsteamanuensis, NVH