Hjem

Nanna, foto: Even Tveråmo (c)

Nanna, foto: Even Tveråmo ©
 

 

 

Norsk Lundehund Klubb har utviklet et eget rasekompendium for norsk lundehund. Rasekompendiet inneholder standard for norsk lundehund (FCI gruppe 5, rasenr 265) med kommentarer utarbeidet av Norsk Lundehund Klubb i 2009, og revidert i 2015. Godkjent av NKKs Standardkomité 2010.

Kompendiet inkluderer foruten rasebeskrivelse og kommentarer, et stort antall bilder, samt en beskrivelse av rasens historikk og arbeidsområde. Vi anbefaler kompendiet til dommere, utstillere, oppdrettere og andre som interesserer seg for rasen. 

Kompendiet foreligger på norsk, engelsk, tysk og fransk. NB! Kan ikke printes ut.

Om du er autorisert dommer for norsk lundehund kan du få kompendiet som trykt hefte tilsendt ved henvendelse til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kompendiet fås også kjøpt som trykt hefte for kr 100 + porto ved henvendelse til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. (husk å oppgi språk).

 

Litt om begreper:

  • Rasestandard er utstillingsdommerens «bibel» og forteller hva som er rasens hjemland, helhetsinntrykk og temperament, og beskriver rammene for rasen, kroppsdel for kroppsdel slik dommeren vurderer og dømmer hunden på utstilling. Rasestandarden er en skriftlig «rammebeskrivelse» uten bilder/tegninger, unntatt en tegning av hele hunden. Standarden blir også kalt rasebeskrivelse.
  • Rasekompendiet beskriver hvordan rasestandarden skal tolkes. Dette er viktig, ikke bare for dommere, men også for oppdrettere da bilder, beskrivelser og tegninger viser hva som er riktig eller ønskelig, og hva som er feil ved mange av hundens kroppsdeler. Den gir også endel historikk og informasjon om rasens bakgrunn og nåtidens forhold for rasen, samt rasens temperament.
  • RAS - rasespesifikk avlsstrategi er, som navnet indikerer, et verktøy som angir avlsstrategi med kortsiktige og langsiktige mål for for klubben og rasens oppdrettere de nærmeste år, og vil bli revidert med visse mellomrom etterhvert som man ser resultatene av strategien i praksis.