Hjem

Krysning med norsk buhund

Buhundtispa 'Tyri' og 'Casper' Ullfriggas Lunde Qavi, foto: Aud Sommer ©
NKK-godkjent krysning: Buhundtispa 'Tyri' og
'Casper' Ullfriggas Lunde Qavi, foto: Aud Sommer ©

Buhundtispa Nelly fødte et flott kull på 2 tisper den 5. desember 2016. Far til valpene er lundehunden Alve Løvetann. Du kan lese mer om Nelly og Alve i denne artikkelen.

Buhundtispa Tyri fødte et flott kull på 4 tisper og 2 hanner den 12. august 2014. Du kan lese mer om valpene og se bilder av dem ved 6 måneders alder i denne artikkelen. Far til valpene er lundehunden Ulfriggas Qavi (til daglig Casper). Tyri er øyelyst og sjekket fri for HD og patellaluksasjon.

Påsken 2014 hadde lundehunden Frodo besøk av buhundtispa Pe-Gu’s Tinkasissi Peppermø og paret henne fire ganger. Det ble dessverre ingen valper etter paringen.

Du kan lese mer om Norsk Buhund i rasestandarden fra Norsk Kennel Klub.

Første generasjon buhund/lundehund

  • Ruska B1 (buhund/lundehund) fra kullet til Tyri og Casper er blitt paret med SE V Ch Lundetuvans Ejvind Blokkebaer i Sverige i august 2016. Det ble 6 valper i kullet, som ble født 23. oktober..
  • Lundehundtispa Alma i Trondheim ble 31. august inseminert med sæd fra buhundkrysningen Banzai B1 (fra kullet til Tyri og Casper). Det ble 2 valper i kullet, som ble født 29. oktober.
  • Pippi B1 (buhund/lundehund) fra kullet til Tyri og Casper er blitt paret med NUCh Erikso Trevliga Liam 'Kark' i oktober 2016. Det ble 4 valper i kullet, som ble født 12. desember.
  • Kunna B1 (buhund/lundehund) fra kullet til Tyri og Casper er blitt paret med Harely av Vinterskogen 28. november 2016. Det ble 2 valper i kullet, som ble født 29. januar. Og litt mer info her. Bilde av valpene.
  • Prosjekthunden Hekla B1 fødte lørdag et kull på tre tisper og to hanner etter en tjuvparing med lundehunden Eros NO37746/13. Dette skjedde i sommer da eier passet Eros en periode. Valpenes utvikling tett og vurdere dem, bla i forhold til konsekvensen av at deres mor har en mild grad av HD på en hofte. Her er bilde av mor med valper.
  • Mandag 19. og tirsdag 20. november 2018  parret den fire år gamle erfarne avlshannen og lundehunden N SE U CH Viljar NO38781/14 den snart to år gamle Kimura's Lundebu Lillemor B1 NO31077/17(X1) (Polly) . Polly er en av to kullsøstre og av første generasjon i krysningprosjektet. Det vil si at faren hennes er lundehund, moren norsk buhund. Både Viljar og Polly er friske, trivelige hunder, og nå krysser vi fingre for et nytt og spennende kull prosjektvalper på nyåret. Det ble dessverre ikke valper etter denne paringen.
  • 20. Februar mellom klokka 18.22 og 19.00, fødte undehundtispa Lyrypa's Qamile Zelda - NO36741/13 fem valper, tre hanner og to tisper. Fødselsvekt fra 147 - 210 gram. Far til kullet er prosjekthunden Alvar B2. Alvars far er en lundehund, mor en krysning av lundehund og buhund. Alvar har B-hofter, patella grad 0 på begges knær og u.a. øyne Her er bilde av Alvar og Zelda. Og her er bilde av Zelda med valper.

Krysning med islandsk fårehund

Islandsk fårehundtispa Loppa fødte et kull på 2 hanner den 13. september 2015. Her kan du se bilder av valpene som nyfødte. Far til valpene er lundehunden Eriksro Bright Profastur på Island. Loppa er undersøkt for HD med resultat A, øyenlyst med resultat uten anmerkning og har fått konstatert patellastatus 0. Du kan lese mer om Loppa her.

Valpene er X-registrert på Island og importert til Norge. Du kan lese mer om dette kullet i Lundehund-nytt nr 4 2015.

 

16. juni fødte den islandske fårehunden Freyja et flott kull på 2 valper, hvorav 1 hannhund på 297 gram og 1 tispe på 330 gram. Far til valpene er lundehunden Syrinborgs Gulltann, til daglig kalt Noah. Alt står bra til med mor og barn. Her ser du bilde av mor med barn. Her er en av valpene.

 

Lille julaften 2018 paret prosjekthunden Töfra Emil Frøy I1 - IS21432/15(X1) lundehundtispa Gandihlii Lonewolf - CMKU/NL/35/13. Frøy ble født på Island etter en finskfødt lundehundfar og en islandsk fårehundtispe, mens Gandi er en tsjekkisk import og allerede en erfaren avlstispe. Så her håper vi at det internasjonale samarbeidet for rasen vår igjen skal bære frukter. Det blir i så fall de første valpene i andre generasjon etter en utkrysning med islandsk fårehund.

Du kan lese mer om Islandsk fårehund i rasestandarden fra Norsk Kennel Klub.

Krysning med norrbottenspets

I uke 23 2015 fikk norrbottenspetsen Guri Malla's Mob Ally møte lundehunden Vildensky Beleg 'Ranco'. Ally er forholdsvis lita og nett med sine 9 kilo. Hun har også tegninger og haleføring som gjør henne godt egnet for prosjektet. Du kan se bilder av Ally og Ranco i denne artikkelen. Det aller viktigste er imidlertid at hun er ei trivelig og frisk tre år gammel tispe. Hennes kavaler er nok kjent blant mange lundehundfolk som Ranco, som nyter livet som eneste lundehund i en stor flokk grønlandshunder. Også han er selvsagt en frisk og trivelig hund. Det ble dessverre ingen valper etter paringen.

Mandag 30.09.2013 ble Norrbottenspetstispa «Minni Mus» paret med lundehunden «Frodo av Vinterskogen». Minni er ei lita og lettbygd Norrbottenspetstispe, valgt til krysningsprosjektet fordi hun både i bygning og atferd lignet svært mye på en lundehund. Frodo er en frisk hannhund som har gitt fine valpekull tidligere, både ved naturlig paring og ved inseminasjon. Selv om Minni bare er tre‐fire centimeter høyere enn Frodo, hadde han problem med å pare henne, så de to ble tatt med til Byåsen dyreklinikk, hvor veterinær Eivind Arntzen inseminerte Minni. Det ble dessverre ingen valper etter paringen.

Du kan lese mer om Norrbottenspets i rasestandarden fra Norsk Kennel Klub. 

Krav til hundene som brukes til krysning:

  1. Helse: Fri for HD, patellaluksasjon og øyelidelser
  2. Eksteriør og temperament, små individ med godt gemytt
  3. Fruktbarhet hos individ og nærmeste slekt

Forøvrig tar vi hensyn til farge, og vi ønsker også korthårsvarianten av islandsk fårehund, men det er ikke det vesentligste i starten når alle de andre kravene er oppfylt.

Ved krysning av Norsk Lundehund med tispe av en annen rase skal denne avtalen brukes mellom Norsk Lundehund Klubb og Tispeeier.