Hjem

Krysning med norsk buhund

Buhundtispa 'Tyri' og 'Casper' Ullfriggas Lunde Qavi, foto: Aud Sommer ©
NKK-godkjent krysning: Buhundtispa 'Tyri' og
'Casper' Ullfriggas Lunde Qavi, foto: Aud Sommer ©

Buhundtispa Nelly fødte et flott kull på 2 tisper den 5. desember 2016. Far til valpene er lundehunden Alve Løvetann. Du kan lese mer om Nelly og Alve i denne artikkelen.

Buhundtispa Tyri fødte et flott kull på 4 tisper og 2 hanner den 12. august 2014. Du kan lese mer om valpene og se bilder av dem ved 6 måneders alder i denne artikkelen. Far til valpene er lundehunden Ulfriggas Qavi (til daglig Casper). Tyri er øyelyst og sjekket fri for HD og patellaluksasjon.

Påsken 2014 hadde lundehunden Frodo besøk av buhundtispa Pe-Gu’s Tinkasissi Peppermø og paret henne fire ganger. Det ble dessverre ingen valper etter paringen.

Du kan lese mer om Norsk Buhund i rasestandarden fra Norsk Kennel Klub.

Første generasjon buhund/lundehund

  • Ruska B1 (buhund/lundehund) fra kullet til Tyri og Casper er blitt paret med SE V Ch Lundetuvans Ejvind Blokkebaer i Sverige i august 2016. Det ble 6 valper i kullet, som ble født 23. oktober..
  • Lundehundtispa Alma i Trondheim ble 31. august inseminert med sæd fra buhundkrysningen Banzai B1 (fra kullet til Tyri og Casper). Det ble 2 valper i kullet, som ble født 29. oktober.
  • Pippi B1 (buhund/lundehund) fra kullet til Tyri og Casper er blitt paret med NUCh Erikso Trevliga Liam 'Kark' i oktober 2016. Det ble 4 valper i kullet, som ble født 12. desember.
  • Kunna B1 (buhund/lundehund) fra kullet til Tyri og Casper er blitt paret med Harely av Vinterskogen 28. november 2016. Det ble 2 valper i kullet, som ble født 29. januar. Og litt mer info her.

Krysning med islandsk fårehund

Islandsk fårehundtispa Loppa fødte et kull på 2 hanner den 13. september 2015. Her kan du se bilder av valpene som nyfødte. Far til valpene er lundehunden Eriksro Bright Profastur på Island. Loppa er undersøkt for HD med resultat A, øyenlyst med resultat uten anmerkning og har fått konstatert patellastatus 0. Du kan lese mer om Loppa her.

Valpene er X-registrert på Island og importert til Norge. Du kan lese mer om dette kullet i Lundehund-nytt nr 4 2015.

Du kan lese mer om Islandsk fårehund i rasestandarden fra Norsk Kennel Klub.

Krysning med norrbottenspets

I uke 23 2015 fikk norrbottenspetsen Guri Malla's Mob Ally møte lundehunden Vildensky Beleg 'Ranco'. Ally er forholdsvis lita og nett med sine 9 kilo. Hun har også tegninger og haleføring som gjør henne godt egnet for prosjektet. Du kan se bilder av Ally og Ranco i denne artikkelen. Det aller viktigste er imidlertid at hun er ei trivelig og frisk tre år gammel tispe. Hennes kavaler er nok kjent blant mange lundehundfolk som Ranco, som nyter livet som eneste lundehund i en stor flokk grønlandshunder. Også han er selvsagt en frisk og trivelig hund. Det ble dessverre ingen valper etter paringen.

Mandag 30.09.2013 ble Norrbottenspetstispa «Minni Mus» paret med lundehunden «Frodo av Vinterskogen». Minni er ei lita og lettbygd Norrbottenspetstispe, valgt til krysningsprosjektet fordi hun både i bygning og atferd lignet svært mye på en lundehund. Frodo er en frisk hannhund som har gitt fine valpekull tidligere, både ved naturlig paring og ved inseminasjon. Selv om Minni bare er tre‐fire centimeter høyere enn Frodo, hadde han problem med å pare henne, så de to ble tatt med til Byåsen dyreklinikk, hvor veterinær Eivind Arntzen inseminerte Minni. Det ble dessverre ingen valper etter paringen.

Du kan lese mer om Norrbottenspets i rasestandarden fra Norsk Kennel Klub. 

Krav til hundene som brukes til krysning:

  1. Helse: Fri for HD, patellaluksasjon og øyelidelser
  2. Eksteriør og temperament, små individ med godt gemytt
  3. Fruktbarhet hos individ og nærmeste slekt

Forøvrig tar vi hensyn til farge, og vi ønsker også korthårsvarianten av islandsk fårehund, men det er ikke det vesentligste i starten når alle de andre kravene er oppfylt.

Ved krysning av Norsk Lundehund med tispe av en annen rase skal denne avtalen brukes mellom Norsk Lundehund Klubb og Tispeeier.