Hjem

Hårløse flekker kan skyldes vanlig hårsekkmidd eller andre parasitter, allergi eller annet, og skal behandles i henhold til veterinærens anbefalinger, f.eks. med diett, spesialsjampo eller lignende. Hårløse flekker kan også forsvinne av seg selv over tid. Årsaken til hudproblemene er ikka alltid enkle å finne, men en veterinæren vil kunne bidra til å utelukke parasitter og hjelpe til å stillen riktig diagnose og dermed foreskrive behandling.

En hudsykdom som har vært påvist hos noen lundehunder er pseudopelade. Det er en immunologisk hudsykdom som rammer voksne hunder. Den skader hårsekkenes midtdel og gir hårløse flekker med tørr, flakete hud. Hunder med pseudopelade kan ha varierende grad av kløe. Hårløsheten kan spre seg. Pseudopelade påvises ved hudbiopsi (prøver av huden som tas under narkose.)

Dersom hunden har pseudopelade må det vurderes i hvilken grad hunden er plaget av det. Ved kløe kan f.eks. kløestillende hundesjampo være til god hjelp. Hvis hårtapet er stort, kan det hjelpe å ta på hundeklær i kaldt vær for å hjelpe hunden med å holde varmen. Det kan også gis kosttilskudd for å hjelpe hunden generelt med bedre pelskvalitet og mindre tørr hud.

Ved alvorlige problemer kan pseudopelade behandles med medisin (Atopica) som demper den immunologiske reaksjonen og stimulerer hårsekkene til å produsere hårstrå. Din veterinær kan hjelpe deg med å finne riktig behandling for din hund.

Ønsker du råd og veiledning for nettopp din hund og din situasjon utover den hjelpen du får fra din veterinær, kontakt Avl- og sunnhetsutvalget.