Hjem

Mange hunde-eiere har kanskje fått en e-post med tittelen "Forgiftning av hund" fra venner og bekjente i det siste (se nedenfor). "Vår egen" Ingvild Svorkmo Espelien har kommet med noen kommentarer til denne meldingen, som vi gjengir her.

Det er en kjent sak at løk virker blodfortynnende, og faktisk anbefales i forbindeles med lidelser der man ønsker en blodfortynnende effekt. Løk i små mengder er ikke farlig for hund. Man forer da ikke hunden ensidig på løk! Kalkunskinn er meg bekjent ikke mer farlig enn annet skinn, dersom det gis rått/frosset eller kokt uten krydder, og i små mengder. Har selv gitt det til hund i ny og ne. Ser ingen grunn til at det skal være værre enn kyllingskinn, som vi bruker 400 kg av hver vinter til hund. Igjen er dette snakk om balansert foring, man forer ikke utelukkende på kalkunskinn, eller for den saks skyld skinn av annen fugl. Dette er ekstremt fett (60-80% fett) og vil gi betennelse i bukspyttkjertelen eller andre problem som har med ensidig fet foring å gjøre.

Nøtter er ikke hundemat, og det ville jeg aldri råde noen til å gi hunden. Det er betydelig risiko for allergi og kvelning ved foring med nøtter, og helt unødvendig. Blæresten kommer forresten etter antibioktikakur, dette er nok et adskillig større problem, og noe veterinærene ikke alltid er klar over. Vi hadde det på vår første smaojed, han fikk blæresten etter behandling med antibiotika av et hundebitt. Veterinæren svarte med å gi nok en antibiotikakur, for å hindre at blærestenen skulle gi urinveisinfeksjon. Jeg satte meg ned og leste om blæresten og gjorde veterinæren oppmerksom på at det kunne utvikles som følge av antibiotika. Da hadde han foreslått å lage kunstig åpning for urinrøret på hunden. Etter å ha avsluttet antbiotikakuren, forsvant blæresteinen av seg selv!

Jeg er skeptisk til internettrykter av denne typen. Det står navnet på en veterinær under her, men opplysningene er likevel ikke godt nok fundert.

Ingvild Svorkmo Espelien
Vinterskogen active dog
Tangen, Bratsberg
7039 Trondheim

Her er den opprnnelige e-posten:

KALKUNSKINN, VALNØTTER OG LØK
Det er en rekke matvarer som hunden din ikke tåler. Valnøtter antas å være en mulig årsak til blæresten hos hund. Løk, spesielt rå løk, fører til økt nedbryting av røde blodlegemer hos hund, og vil på sikt kunne føre til en alvorlig situasjon. Verst er imidlertid kalkunskinn som kan forårsake akutt betennelse i bukspyttkjertelen. Det er en alvorlig og oftest dødelig tilstand. Ellers er hunder, i likhet med mennesker utsatt for forgiftninger av rå eller spirende poteter.

SJOKOLADE DREPER HUNDEN DIN!
Hunder er svært følsomme for en gruppe stoffer som kalles metyll xanthin. Koffein og teobromin er medlemmer av denne gruppen. Teobromin er giftig for hunder. Dette stoffet finner du i kaffe, te, cola, kakao, sjokoladekaker og sjokolade. Selv små mengder sjokolade kan gi uregelmessig puls og åndedrett hos en hund, selv om det ikke fører til forgiftning.

To gram daglig er dødelig
Det ble oppdaget at sjokolade er giftig under andre verdenskrig, da biprodukter fra kakaoproduksjonen ble prøvd ut som mulig fôrtilskudd for husdyr. Undersøkelser viste at selv så lite som to gram kakao pr. kilo kroppsvekt pr. dag er dødelig for hunden over tid. Dersom en fuglehund på 20 kilo daglig får 40 gram kakao, vil den over tid bli syk og dø.

Fremkalle eller utløse epilepsi
Dersom hunden har epilepsi eller er disponert for epilepsi kan theobrominen i sjokolade utløse epilepsianfall. Theobromin kan utløse epilepsi hos en hund som er disponert, men som ikke tidligere har hatt denne lidelsen.

Lammer kretsløpet
Hos hunder tas theobromid opp av leveren, overføres gjennom gallen tilbake til tarmen der den starter på en ny runde. I stedet for å kvitte seg med stoffene, fortsetter hunden å forgifte seg selv om igjen og om igjen. Hos mennesker er disse stoffene i kroppen to til tre timer, mot 14 til 20 hos hunder. Forgiftede hunder er urolige, har uregelmessig puls og åndedrett, kramper, får åndenød og kan dø brått av hjertesvikt. I et rapportert tilfelle hadde en 21 kilos springer spaniel spist 907 gram melkesjokolade. Neste morgen hadde hunden kramper. 15 timer etter at den hadde spist sjokoladen var den død. Theombromine stimulerer sentralnervesystemet gjennom at det frigjør efedrin. Hunden får etterhvert forstyrrelser i kretsløpet i hjertet og til hjernen, spesielt dersom den blir opphisset eller stresset. Sjokoladeforgiftning kan også gi indre blødninger som i noen tilfeller fører til døden etter et døgns tid.

FAKTA
Det er ofte vanskelig å diagnostisere forgiftning. I de fleste tilfeller er det mistanke om årsaken, men oftest blir den ikke dokumentert. Årsaken er at eieren som regel ikke ser at hunden spiser giften. Ofte blir slutningen trukket på bakgrunn av symptomene eller at det eksempelvis har forsvunnet utlagt rottegift. Dersom du mistenker at din hund er forgiftet bør du treffe disse tiltakene:

Få hunden vekk fra kilden, dersom du kjenner den. Treff tiltak slik at ikke andre dyr eller barn kan komme i kontakt med giften. Kontakt veterinær så snart som mulig. Å finne ut hvilken gift det er snakk om kan være meget viktig for utfallet av behandlingen. Ta derfor med deg noe av giften og framfor alt emballasjen. Prøver fra oppkast, skum, avføring og urin kan også være verdifullt for veterinærens arbeid med å identifisere giften. Dersom du mistenker at noen har forgiftet hunden din, bør du ta vare på oppkast, avføring, og urin og gjøre veterinæren oppmerksom på dette slik at han kan ta blodprøver før behandlingen starter.

De vanligste giftene er:

  1. Rottegift.
  2. Tungmetaller fra trykkimpregnerte materiale.
  3. Frostveske fra bil fordi det smaker søtt.
  4. Medisiner som hunden kommer over på nattbordet, bad eller kjøkken.
  5. Giftige stue- eller hageplanter. Mest hvalper og unghunder.

Dyreklinikken AS, Bergen
- Forgiftninger er sjeldne, men de ganger det har forekommet er det oftest rottegift hunden har vært utsatt for. Frostveske fra bil, tungmetallforgiftning etter at hunden har spist trykkimpregnert treverk har vi også opplevd. Det har også forekommet at hunden har kommet over beroligende medikamenter eller store doser vitaminer som har gjort den syk.

Berg's smådyrklinikk på Gjøvik
- Forgiftninger er sjeldne. De ganger jeg har opplevd det har det som regel skyldtes rottegift. Dersom det er mindre enn to timer siden hunden spiste det, har den fått brekkmiddel. Går det mer enn to timer, rekker giften å komme ned i tarmen. Da gir vi i tillegg vitamin K som motgift. Tungmetallforgiftning etter at hunden har spist bly har også forekommet. Det er sjelden, men ved en anledning kom det en hund med en stor blyklump i magesekken som sakte løste seg opp og forgiftet hunden.